Prirodni lek protiv reume, bolova u kostima i upale zglobova

Reuma je najčešći razlog bolova u kostima i upale zglobova protiv koje je prirodni način lečenja jedan od najefikasnijih. Reuma je oboljenje vezivnog tkiva, sa promenama uglavnom u perifernim zglobovima. Ovo je hronična i progresivna bolest i često dovodi do razgrađivanja i deformacije zglobova usred oštećenja ili skraćenja tetiva pripojenih mišića, kao i gubljenja zglobne površine, usled zapaljenja okolnih tkiva. Kod žena između 20-50 godina, često posle porođaja ili početka menopauze, reumatoidni artritis javlja se 3 do 4 puta češće nego inače. Na početak ove bolesti ukazuju bolovi u zglobovima, malaksalost i znojenje i obično je postepen. Kasnije oseti se bol i otok sitnih zglobova šaka, stopala ili ruku, praćeni dugotrajnim jutarnjim kočenjem. U periodu od nekoliko meseci do dve godine može oboleti više ili svi periferni zglobovi. Osim zglobova bolest može da zahvati i druge organe: kožu, potkožno tkivo, pluća, srce ili izazove oštećenje nerava što se ispoljava trnjenjem šaka i stopala.

REUMA VELIKA

Dijetom protiv reume

Prvo pravilo u borbi protiv reumatoidnog artritisa je konzumiranje što više voća, povrća, mleka, pilećeg mesa, pire od krompira, čorba sa povrćem i obavezno izbegavati paradajz. Hrana ne sme biti začinjena prejakim začinima ili previše masna. Za efikasnu dijetu u borbi protiv reumatoidnog artritisa preporučuju se teleće, juneće, goveće meso, meso rečnih riba, sve vrste povrća, osim prženih sva druga jaja, osim prženog krompira svo skrobno povrće, svi mlečni proizvodi, svi proizvodi od žita, osim limuna, suvih plodova kajsije i šljive sve vrste voća. Ovoj dijeti preporučuje se i sveži maslac, crno vino, maslinovo ulje, voćni sokovi, pogotovo sok od crne ribizle, čaj od nane zaslađen medom (svi čajevi sa medom).

Čajevi protiv reume

Pomešati jednake delove koprive, lipe i zove.

2 kašike ove smeše preliti sa pola litra ključale vode.

Ohladiti i procediti i piti umesto vode tokom celog dana.

Čajna mešavina

Za ovu čajnu mešavinu potrebno je 40g kore vrbe, 20g lista koprive, 20g korena peršuna, 20g lista breze.

2 kašike ove smeše preliti sa pola litra ključale vode. Ohladiti i procediti i piti umesto vode tokom celog dana.

Otrov iz pčelinje žaoke delotvoran je u suzbijanju svih vrsta reumatizma čovekovog tela.

Od 1-3 uboda pčele su dovoljni, takođe efikasno je i žarenje koprivom po reumatskim delovima.

Čajna mešavina po dr. Tucakovu

Prva čajna mešavina – Po 20g brezovih pupoljaka, koprivinog lista, trave dan i noć i korena sapunjače; dobro se isitni i pomeša.

smeše kuvati 5 minuta u 200g vode u poklopljenom sudu i posle 10 minuta držanja izvan šporeta, ocediti i što toplije piti.

U slučaju jakih bolova uzeti 4 kašike smeše, kuvati 5 minuta u pola litra vode, procediti, zasladiti medom i piti svaka dva sata po jednu šolju što toplijeg čaja.

Druga čajna mešavina – Po 20g korena zdravca i zečijeg trna, trave sitnice, kore krušine i rastavića, priprema čaja kao prethodni.

Treća mešavina – Po 20g rizoma i đirota i pirevine, korena angelike, brezovog lista i trave srdašca, priprema kao prethodni čaj.

Kupke protiv reume

Pripremljene kupke od lekovitog bilja mogu takođe biti jako delotvorne u borbi protiv reume. Zato nudimo nekoliko recepta za ove kupke:

150g suvih borovih pupoljaka prokuvati 10 minuta u jednom litru vode, zatim procediti i dodati vode i za kupanje.

Pomešati 50g lista pitome nane, lovorike i 100g stucanih klekinja.

Popariti sa 2l ključale vode, poklopiti posle pola sata, ocediti, zatim tu tečnost dodati vodi za kupanje.

100g rastavića držati 1 sat u ključaloj vodi nakon čega se proceđena tečnost doda vodi za kupanje.

Bor i jela protiv reume

Pupoljci četinara oduvek su smatrani jako efikasnim u borbi protiv hroničnih i drugih oboljenja kod čoveka.

Oni se mogu koristiti kao čaj koji se priprema tako što se 50g pupoljka bora ili jele prelije sa litar proključale vode.

Pije se zaslađeno medom pola litra do litar dnevno. Pupoljci bora i jele se beru u rano proleće kao i iglice koje su takođe posebno dobre za čajeve.