pirevina za čišćenje krvi, protiv urinarnih problema, gnojnih crvenih akni i upale zglobova

Naizgled beskorisna travuljina, pirevina ima veoma lekovita , pa i antikancerogena svojstva. Nema tog čoveka koji u prirodi nije video pirevinu ili pirak, jer je bukvalno svuda ima: u bašti, poljani, njivi, raste iz pukotina asfalta. Ova naizgled beskorisna trava u narodnoj tradiciji je korišćena za otklanjanje mnogih zdravstvenih tegova, pa i onih opasnih po život.

Kod pirevine je lekovit samo koren. Izvanredno je sredstvo za čišćenje krvi pa bi ga trebalo uzimati svake godine u proleće za odbranu imuno-sistema. Veoma je delotvorna upotreba i sveže isceđenog soka iz korena pirevine i to kod onih bolesti koje počivaju na manjku mineralnih soli i vitamina, kao i kod skrofuloznih pojava, otečenih žlezda, kod rahitisa, bledoće, malokrvnosti, smetnji u metabolizmu, naklonosti gnojnim upalama, kod suvih i vlažnih ekcema i drugog.

Kao čaj ili sveže isceđen sok koren pirevine se koristi i kod reumatizma i gihta, vodene bolesti i bolesti bešike, katara mokraćne bešike, bolesnog zadržavanja mokraće kod slabunjave dece ili staraca, kod stvaranja kamena u mokraćnim organima, zatim kod bolesti žuči, jetre, slezine, žutice i katara želuca i creva. Koren ove biljke je i izvrsno sredstvo za bolesti pluća, pa se čak i TBC može lečiti dugotrajnijim pijenjem čaja. Koren pirevine isto je tako sastavni deo čaja za ženske probleme.

Svež sok od korena pirevine reguliše metabolizam.

pirevina velika

Čaj za čišćenje krvi

Priprema se tako što se u jednakim delovima pomešaju koren pirevine, dobričica, kopriva i listovi zove. Od te mešavine uzimati po jednu kafenu kašičicu za jednu šoljicu čaja,

a piti dnevno dve do tri šoljice, zaslađene sa po jednom kašičicom meda.

Kod gnojnih crvenih akni 

Duže vreme piti mešavinu od jednakih delova korena pirevine, dobričice, korena omana, cvetova i listova zove i borovice.

Od te mešavine uzima se jedna kafena kašičica za jednu šoljicu, a dnevno se piju jedna do dve kašičice, bez šećera.

Kod urinarnih problema

Četiri kašike usitnjenog korena pomešati u dve litre belog vina i kratko prokuvati. Ostaviti da odstoji pola sata pa procediti.

Koren se takođe dobro izgnječi, a proceđeni sok sipa u flaše. Ovaj kućni lek se preporučuje kod teškoća s mokrenjem, žutice, teškoća sa žuči ili jetrom,

bolova u bubrezima i kod svih vrsta kamenaca. Dnevno se piju dve – tri čašice, ali samo onda kad ne postoji povišena telesna temperatura.

Kod tuberkuloze

Narodna medicina preporučuje dnevno uzimanje čaja od korena pirevine s mnogo dodataka meda kod osoba sa slabim plućima i kod tuberkuloze pluća.

Kod upale zglobova

Prokuva se nekoliko šaka korena pirevine, usitni u kašu i stavi na upaljene zglobove što češće i što je moguće toplije.

Taj kašasti oblog deluje i na ublažavanje bolova kod hemoroida i otoka.