Matičnjak, umirujući čaj, čajna mešavina i vodica od matičnjaka

Veoma je rasprostranjena začinska medosna i lekovita biljka koja raste u brdskim predelima u grmlju, nedaleko od naselja, po ivicama šuma. To je višegodišnja biljka sa razgranatom uspravnom stabljikom do 80cm visine. Listovi su naspramni, jajoliki, po ivici nazubljeni. Ceo nadzemni deo biljke prijatno miriše na limun zbog čega se i koristi kao začin pri pravljenju raznih poslastica. Kuvanjem se gubi miris i zato matičnjak treba dodati tek pri kraju pripremanja jela.

Matičnjak je blag i prijatan lek protiv nadimanja organa za varenje, protiv povraćanja i proliva, kao i protiv nervoze i histerije. Pored toga se preporučuje kao sredstvo za jačanje apetita i kod dijete za bolesti žuči i jetre.

maticnjak velika

Umirujući čaj

Po jednu supenu kašiku lista matičnjaka i nane preliti sa pola litra vrele vode i poklopiti. Posle dva sata procediti i piti nezaslađeno pre jela, a medom zaslađen posle jela.

Čajna mešavina

Izmešati po 100g lista kupine i cveta zove sa po 50g lista koprive i korena maslačka. Jednu do dve kašičice mešavine preliti šoljom proključale vode, ostaviti poklopljeno 15-20 min, a potom procediti. U toku dana piti dve do tri šolje u gutljajima. Ovaj čaj je izvrstan za prolećno čišćenje organizma.

Vodica od matičnjaka

U litar rakije staviti 50g napola osušenog matičnjaka, koru jednog limuna, 10g muškata, 10g korijandra, 110g karanfilića i 10g cimeta. Ovu mešavinu ostavite da odstoji nedelju dana na hladnom mestu. Procediti i vodicu čuvati u dobro zatvorenom sudu. Ova vodica blagotvorno deluje kod slabe probave, malokrvnosti, gubitka pamćenja, preosetljivosti... Može da se koristi za spoljnu i unutrašnju upotrebu. U poslednjem slučaju pridržavajte se sledećih količina: za odrasle jedna kašika s vodom, mlekom ili medom dvaput dnevno, za decu 15 kapi na šećeru, samo jednom dnevno.