Lekovita džanarika, divlja šljiva ili trnovača

Ova šljiva je bogata mineralima, vitaminima, karotinom i provitaminom A. Ima dosta kalijuma, gvožđa i magnezijuma. Dejstvo ove šljiive je laksativno, protiv zatvora, deluje protiv visokokrvnog pritiska, diuretik je, podstiče mokrenje. Prema američkim istraživanjima, džanarika zbog bogatstva biljnih vlakana, vitaminima A i C može pružiti izvesnu zaštitu od raka na organima za varenje, mokrenje i disajnim organima. Zahvaljujući sadržaju hlorofila, povoljno utiče na krvarenje iz desnih i malokrvnost. Osim sveže upotrebe od džanarike se može praviti pekmez, džem, sok i kompot. Zbog prijatne arome sok od džanarike se dodaje i drugom voću u prirodi radi poboljšavanja ukusa. U industriji džanariku koriste kao bazu za sokove i pekmeze.dzanarika velika

Sirup od džanarike i kajsije ( pored kajsije može breskva, kupina, malina, višnja i drugo voće)

Propasirati džanariku, dodati kajsiju ili bilo koje voće u proporciji 70% soka od džanarike, 30% soka kajsije ili nekog drugog voća.

U dobijeni sok od džanarike ili kajsije dodati šećer, koliko tečnosti toliko šećera, mešati dok se šećer ne otopi. Sipati u staklene flaše i zatvoriti metalnim zatvaračima.

Flaše kuvati 10 minuta (pasterizovati).

Džem od džanarike i kajsije (breskva, jabuka, dren, kruška i drugo voće)

Samleti džanariku i dodati kajsiju 70% džanarike, 30% kajsije ili drugog voća. Na 10kg kaše od voća dodati 7kg šećera. Kuvati uz mešanje 45 minuta .

Džem staviti u tegle sa metalnim zatvaračima. Tegle prokuvati 10 minuta (opet pasterizovati).